Tomografia computerizată în medicina dentară


Tomografia computerizată în medicina dentară

Stomatologia modernă se bazează pe mijloace imagistice pentru a putea formula diagnostice concrete, fără a periclita sănătatea pacientului şi fără a exista alte interpretări.

Imagistica, sub orice formă ar fi ea, este non-invazivă pentru pacient, oferă rezultate în timp foarte scurt şi orientează medicul stomatolog în vederea conduitei terapeutice.

In ziua de azi majoritatea, dacă nu toţi medicii dentişti care doresc să efectueze tratamente corecte se bazează pe radiografii sau alte probe imagistice.
O aparentă stare de sănătate sau un caz care pare simplu la început poate să ascundă alte afecţiuni asimptomatice, depistabile prin examene imagistice.

Tomografia computerizată este o investigaţie tot mai frecvent folosită în medicina dentară, fiindcă prezintă o serie de calităţi net superioare radiografiei panoramice clasice :

  • Detaliile observate pe CT sunt mult mai clare astfel că în situaţii limită, se poate face diferenţa mai uşor între posibile diagnostice.
  • Se pot face reconstrucţii 3D, cu scopul de a avea o imagine de ansamblu a maxilarelor şi arcadelor dentare. In acest fel, medicul stomatolog poate să obţină o poziţionare a arcadelor astfel încât să îi fie mult uşurată munca.
  • De asemenea, pe CT se pot calcula anumiţi indici, utili în intervenţiile de chirurgie alveolară şi parodontală.

Tomografia computerizată poate să fie recomandată în orice situaţie, deoarece se pot observa detalii care scapă radiografiilor convenţionale. Totuşi, CT-ul este de elecţie atunci când specialistul chirurg doreşte să insere implanturi dentare. Preoperator, computer tomografia ajută la realizarea schemei de tratament. Pe un CT preoperator se pot examina următorii parametri :

  • examinarea completă a cavităţii orale – ţesuturile moi, osul şi dinţii, în ansamblu, pot fi apreciaţi cu mare precizie. Astfel, se reduc posibilităţile de tratament, în funcţie de condiţiile locale, până când se obţine varianta optimă.
  • măsurarea dimensiunii osului – osul disponibil poate fi măsurat în înălţime, lăţime şi grosime în urma efectuării unui CT. De asemenea, în urma valorilor obţinute, medicul stomatolog poate să constate dacă osul disponibil este satisfăcător din punct de vedere cantitativ şi calitativ sau dacă este necesară augmentarea acestuia.
  • raporturile anatomice cu celelalte structuri de interes major – aici este vorba despre nervi, în special de cel alveolar inferior, înainte de inserarea implantelor în regiunea mandibulară laterală. Pentru a fi siguri că implantul nu va fi inserat în canalul în care este localizat nervul, pe baza măsurătorilor se poate alege dimensiunea
  • stabilirea axului de inserţie al implantului – pe baza examinării CT, se alege angulaţia potrivită a implantului, pentru a se adapta corespunzător şi a se integra în conformaţia arcadelor dentare.

Odată consultul preoperator realizat, se evaluează riscurile şi apoi se trece la partea practică se inserţie a implanturilor. Postoperator, se poate monitoriza evoluţia şi integrarea inplantului în os, prin simpla efectuare a încă unei examinări CT.

Realizarea unei tomografii computerizate dentare nu este deloc complicată, procedura durând sub un minut, cantitatea de radiaţii fiind mult mai mică decât în cazul efectuării unei tomografii clasice.
Datorită avantajelor evidente şi a faptului că este benefică în diagnosticarea patologiilor, examinarea CT este investigaţia considerată de elecţie în multe situaţii clinice.