Sterilizarea este una dintre condițiile sine qua non ale actului medical.
Numărul mare de pacienți care sunt examinați/tratați, peste zi, într-un cabinet stomatologic determină cresterea densității microbiene în spațiul acestuia.
Dispozitivele rotative pe aer comprimat(turbină, micromotor) precum și cele care pulverizează diverse substanțe (detartrajul, air-flowul) determină împrăștierea, la distanță, a materiilor organice (dentină, salivă, sânge) posibil contaminate cu germeni patogeni.
Pentru a reduce, la zero, riscurile contaminării procesul de sterilizare trebuie să decurgă ireproșabil.
Nu se folosește niciodată același produs de două ori fără o spălare completă și sterilizare între pacienți.
Toate materialele moi necesită a fi complet sterile înainte de utilizare.
Etapele procesului de sterilizare, în cabinetul stomatologic, sunt următoarele:
1. După folosire, instrumentele sunt clătite sub jet de apă, fiind indepărtate astfel, reziduurile organice sau medicamentoase de pe ele.
2. Instrumentele sunt puse în soluție dezinfectantă, în baia cu ultrasunete, timp de cel puțin 60 de minute pentru curățarea resturilor rămase în fante și între zimți, precum și pe suprafața instrumentelor foarte fragile, greu de indepărtat doar cu un simplu periaj.
Soluțiile folosite în sterilizare trebuie sa fie omologate, conform normelor europene pentru substanțe cu efect:
- bactericid (EN 13727, EN 14561)
- fungicid (EN 13624, EN 14562)
- micobactericid (EN 14348, EN 14563)
- virulicid (EN 14476)
3. După presterilizare, instrumentele se scot din baia cu ultrasunete și se spală iar pentru îndepărtarea tuturor corpilor străini de pe ele.
4. Urmează un nou proces de clătire și uscare, după care, instrumentele se ambalează în pungi autoclavabile care se vor sigila. În aceste pungi se plasează martori de sterilizare, care își schimbă culoarea dacă instrumentarul a parcurs întregul proces de sterilizare în mod corect. (la parametrii corespunzatori de temperatură și presiune)
5. Pungile, astfel ambalate, sunt trecute în autoclav, unde stau 30 de minute la o temperatură de 180 de grade și presiune de 2,1 bari.
6. După încheierea procesului de mai sus, pungile cu instrumentar steril sunt marcate cu data la care a s-a încheiat procesul de sterilizare. Ele au un termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizării. Toate instrumentele care depășesc acest termen fără să fie folosite sunt reambalate și resterilizate.
7. Lămpile cu ultraviolete sterilizează toate suprafețele expuse direct luminii:
- fotoliul dentar
- masa medicului
- masa asistentei
- instrumentarul expus:
- manerele aspiratoarelor
- manerele instrumentarului rotativ
- siringile de aer
- manerul lampii de lucru
- manerul lampii fotopolimerizabile
- lampa de albit
- chuiveta pacientului
- toate suprafetele adiacente fotoliului deasupra căruia sunt monatate.
8. Linoleumul special, antibactericid, destinat unităților medicale, precum și substanțele speciale pentru mentenanța acestuia, în parametrii optimi, completează eforturile noastre de a reduce la zero riscurile contaminării.
Toate unitățile medicale au un centralizator, actualizat zilnic, cu detalii și date despre instrumentarul sterilizat, despre persoana care a supravegheat procesul de sterilizare cu semnătura acesteia. In acest fel poate fi ținută o evidență precisă a ciclurilor de sterilizare și a eficienței acestora.
9. Purificatorul cu plasmă Purificatoarele de aer cu plasmă ucid microorganismele ( bacterii si viruși) printr-un câmp electric de până la 40.000 volți.
Testele de laborator arată o eficiență de 99.97% asupra virusului H3N2 (foarte apropiat ca structură de noul Coronavirus).
Aparatura în care se desfașoară procesul de sterilizare:
- baia de ultrasunete
- autoclavul
- etuva
- lămpile cu ultraviolete
- filtrarea aerului din cabinet în mod continuu, cu purificatorul cu plasmă
sunt verificate la fiecare 3 luni, de personal tehnic, calificat, pentru a ne asigura că acestea functionează în parametrii corespunzatori.
Eficiența sterilizarii este verificată lunar, prin teste de sterilizare, de către laboratorul de microbiologie.
Toate verificările, atât cele de natură tehnică, cât și cele de natură microbiologică sunt făcute conform relațiilor contractuale de tip abonament, dintre cabinetul nostru stomatologic și prestatori, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.