Mobilitatea dentara


Mobilitatea dentara ca urgenţă în cabinetul stomatologic

mobilitatea dentaraUrgenţele stomatologice sunt variate şi pot să fie sub formă de traumatisme, sângerări, descimentări ale lucrărilor protetice, leziuni care afectează zona vizibilă, frontală a arcdelor.

Cel mai important motiv pentru care pacienţii se prezintă la cabinetul stomatologic în regim de urgenţă îl reprezintă durerea dentară.

De multe ori, în cazul unor patologii dentare acute, cu fenomene inflamatorii ce interesează atât coroana cât şi rădăcina dintelui, durerea are un caracter acut, intens, puternic care nu cedează, în cel mai bun caz doar se ameliorează în urma administrării de calmante.

Dinţii prezintă în mod normal un grad de mobilitate în alveolă care cel mai adesea nu este decelabil de către pacient.

In momentul în care dintele prezintă mobilitate patologică, aceasta este resimţită de către pacient care frecvent se alarmează şi se prezintă la medicul stomatolog.

Situaţiile în care dinţii pot să devină mobili sunt următoarele :

Luxaţii dentare – reprezintă leziuni traumatice care afectează dintele dar şi structurile de susţinere ale acestuia.

Dintele prezintă o mobilitate anormală care poate să fie decelabilă în toate sensurile.

Dintele poate de asemenea să fie deplasat faţă de axul său normal. Frecvent, în jurul dintelui luxat există sângerare, datorită lezării vaselor sanguine adiacente.

Dacă pacientul nu se prezintă la medicul stomatolog imediat după producerea accidentului, ignorând simptomatologia, dintele îşi poate modifica în timp culoarea datorită pierderii vitalităţii.

Este important de ştiut că un dinte luxat, uneori, nu prezintă fracturi coronare iar gradul de mobilitate poate să fie foarte redus, insesizabil, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Tratamentul în acest caz este de imobilizare, de solidarizare cu dinţii vecini sănătoşi. De asemenea, se urmăresc vitalitatea şi leziunile periapicale, prin teste de vitalitate şi radiografii la diferite intervale de timp.

Dacă dintele îşi pierde vitalitatea trebuie efectuat tratamentul endodontic.

Boala parodontală – este cea mai frecventă cauză de apariţie a mobilităţii dentare. Boala parodontală reprezintă stadiul evolutiv al inflamaţiei gingivale netratate.

Diferenţa dintre aceste două entităţi clinice o reprezintă demineralizarea, resorbţia osoasă, întâlnită în boala parodontală.

Osul este distrus parţial şi treptat iar gingia va suferi un proces de retracţie. Odată cu aceste fenmene scade şi gradul de implantare al dinţilor în alveolele dentare, astfel apare mobilitatea.

Este foarte important ca pacientul să se prezinte la medicul stomatolog şi să nu încerce să îl extragă acasă, chiar dacă dintele mai este susţinut de foarte puţine ligamente iar mobilitatea este deosebit de accentuată.

Tratamentul bolii parodontale este individualizat, complex iar pacientul va trebui să revină pentru şedinţe de menţinere a rezultatelor la fiecare 3 luni.

Dinţii mobili sub lucrările protetice – piesele protetice incorect realizate, în care lucrarea are o întindere considerabilă şi dinţii de suport sunt reduşi ca număr sau au o slabă bază de implantare vor fi supuşi unor forţe masticatorii excesive.

Ca rezultat, va apărea mobilitatea dinţilor care nu vor face faţă forţelor dezvoltate mai ales în timpul masticaţiei.

Este important ca pacientul să se prezinte la medicul stomatolog în cazul în care dinţii dobândesc o mobilitate exagerată.

De asemenea, este interzisă aplicarea de tratamente locale fără îndrumarea medicului deoarece substanţele pot să producă iritaţii sau arsuri la nivelul mucoaselor orale.

Mobilitatea dentara fiziologica  este de:
    • 0, 100 mm pentru dintii pluriradiculari
    • 0, 150 mm pentru dintii monoradiculari.
Mobilitatea dentara patologică este de:
  • gradul I = mobilitate vestibulo-orala
  • gradul II = mobilitate  vestibulo-orala si aproximala
  • gradul III = mobilitate  vestibulo-orala, aproximala si axiala

Preturi dentist 2017 Consultația gratuită

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.