Intretinerea lucrarilor protetice


Intretinerea lucrarilor protetice. Complicatii asociate
intretinerea lucrarilor protetice

intretinerea lucrarilor protetice

Pierderea dinţilor reprezintă o complicaţie a cariei dentare, parodontitei sau a traumatismelor, care afectează pacientul pe plan estetic, funcţional dar în special psihologic.

Edentaţia, fie că este parţială (când lipsesc un număr redus de unităţi dentare) sau totală (pierderea completă a dinţilor) are implicaţii serioase asupra stării generale de sănătate şi modalităţile de restaurare sunt complexe, menind să restabilească fiecare funcţie cât mai aproape de starea iniţială.

Progresul acestei ramuri a stomatologiei a reuşit să readucă pacienţilor încrederea că o reabilitare completă şi complexă va duce la rezultatele dorite de acesta şi că edentaţia nu va mai reprezenta un handicap.

In urma pierderii dinţilor, crestele osoase se resorb datorită lipsei de solicitare. Volumul osos restant este cel care indică tipul de restaurare protetică potrivită fiecărei situaţii.

Cu cât edentaţia este tratată mai repede, cu atât soluţiile de tratament sunt mai variate şi mai convenabile pentru pacient din punct de vedere al tehnicii şi preţului.

Complicaţiile apărute în urma protezării

Crestele osoase, dinţii restanţi sau ţesuturile moi sunt mai susceptibile la modificări în urma protezării. Acestea se manifestă prin :

  • Retracţii gingivale cu descoperirea părţii radiculare implantare sau a metalului coroanelor metalo-ceramice
  • Accentuarea resorbţiei osoase în urma tratamentului
  • Periimplantite, infecţii în urma aplicării implanturilor
  • Patologii ale articulaţiei temporo-mandibulare, date de o transmitere deficitară a presiunilor ocluzale
  • Modificări de poziţie ale dinţilor naturali vecini breşei protezate
  • Descimentări sau fracturi ale lucrărilor protetice sau a componentei estetice
  • Afte şi alte leziuni orale la protezele incorect adaptate

Reuşita tratamentului protetic depinde în mare măsură de alegerea optimă a planului, în concordanţă cu condiţiile regăsite în cavitatea orală, de corectitudinea cu care laboratorul de tehnică realizează lucrările protetice dar şi de cimentarea efectuată de medicul stomatolog.

Insă, igiena pe care pacientul o practică are un rol definitoriu în asigurarea inegrităţii şi funcţionalitătii optime a lucrării protetice.

Ingrijirea implanturilor dentare

Implanturile sunt dispozitive ce se inseră la nivelul osului alveolar după pierderea unităţilor dentare. Reprezintă cea mai bună metodă protetică de restaurare a spaţiilor edentate. Deşi procesul este traumatic, necesitând intervenţie chirurgicală şi vindecarea este mai lentă, beneficiile acestui mijloc terapeutic şi factul că dinţii adiacenţi sănătoşi nu necesită şlefuire, recomandă protezarea pe implanturi ca soluţie de elecţie.

O igienă orală bună trebuie să fie respectată înaintea, în timpul şi după plasarea implantului dentar pentru a-i creşte şansele de integrare şi acceptare de către organism. Pacienţii se întreabă adesea care e cea mai bună metodă de a întreţine un implant dentar. Medicul stomatolog va chema pacientul la controale regulate şi vor stabili un plan individualizat de igienă.

Ţesutul din jurul implantului dentar trebuie să posede culoarea roz, la fel ca restul gingiei iar din punct de vedere al consistenţei, textura fermă este dezideratul pentru a indica o vindecare bună. Aplicarea şi respectarea măsurilor de igienă duce la formarea unui ţesut periimplantar keratinizat, capabil să lupte eficient împotriva atacului bacterian.

 

Caracteristicile pastelor de dinţi ideale îngrijirii implanturilor :
  • Să nu fie abrazive : nu dorim să periem dinţii cu paste de dinţi de granulaţie crescută ce pot distruga suprafaţa implantului. De asemenea, nici în cazul dinţilor naturali, utilizarea frecventă de paste de dinţi abrazive nu este recomandată.
  • Nu se indică pastele de dinţi pentru îndepărtarea petelor : datorită componentelor agresive conţinute în interior, precum diverşi acizi meniţi să înlăture petele exogene dentare, aceste paste pot să aiba un efect nefast asupra implanturilor.
  • Să nu irite mucoasele periimplantare : pastele de dinţi ce conţin cantităţi crescute de compuşi precum staniul pot produce leziuni la nivelul mucoaselor sau, în timp, discoloraţii la nivelul suprafeţelor dentare şi implantare.

Este recomandat periajul implantului de două ori pe zi utilizând periuţe manuale, electrice sau sonice. Tipul de periuţă de dinţi nu contează într-o măsură foarte mare atâta timp cât tehnica este una corectă şi se exercită o presiune minimă.

Dacă pacientul are doar şuruburile de vindecare, adică se află în prima etapă a terapiei ce durează aproximativ 6 luni, acestea trebuie periate bine pe toate suprafeţele, mai ales în zona de proximitate cu gingia, pentru a înlătura eficient placa dentară.

Dacă lucrarea protetică a fost deja aplicată peste implant, periajul se va realiza în acelaşi mod ca pentru un dinte natural.

Se recomandă utilizarea aţei dentare ce nu prezintă la suprafaţă un strat de ceară şi periuţele interdentare de dimensiuni adaptate fiecărui pacient. Pentru potenţarea efectului antimicrobian se poate utiliza şi apa de gură.

Igienizarea trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a asigura buna integrare şi durabilitatea implantului. Odată ce implantul este plasat în cavitatea orală, acesta va fi scăldat de către salivă. La nivelul implantului se va ataşa biofilmul bacterian. Studiile afirmă că îndepărtarea a 85% din biofilmul bacterian în fiecare zi este decisivă în menţinerea sănătăţii implantului.

Pacienţilor li se va descrie un protocol de îngrijire individualizat nevoilor iar în caz de nelămuriri, acestora li se sugerează să consulte medicul stomatolog.

Implanturile vor fi igienizate asemenea dinţilor naturali, utilizând periuţa dentară moale, periile interdentare şi aţa dentară. Controlul de specialitate se impune anual, pentru ca medicul să evalueze estetica, rezistenţa precum şi eventualele modificări osoase apărute.

Ingrijirea coroanelor dentare 

Fiind lucrări fixate prin cimentare definitivă, ele nu trebuie îndepărtate de către pacient. In cazul coroanelor unidentare igiena se efectuează minuţios, ca pentru dinţii naturali, cu mişcări verticale şi de rotaţie, dinspre gingie spre dinte.

Astfel, gingia nu se va îndepărta de coletul dentar, cu expunerea porţiunii metalice inestetice. Dacă în urma periajului dentar, resturile alimentare nu sunt în totalitate îndepărtate, retenţionarea acestora duce la sindrom de sept, cu afectarea gingiei şi a osului adiacent.

Ingrijirea protezelor mobilizabile

După fiecare masă, proteza mobilizabilă trebuie îndepărtată şi spălată cu apă. Dinţii naturali vor fi periaţi respectând indicaţiile clasice. Seara, proteza trebuie îndepărtată şi menţinută într-o soluţie dezinfectantă ce se găseşte în farmacii.

Este important de reţinut că proteza nu trebuie să fie păstrată afară din cavitatea orală mai mult de 24 de ore, pentru a preveni jena sau durerile în momentul reaplicării.

O lucrare protetică poate rezista o perioadă îndelungată în cavitatea orală, în condiţiile în care se respectă cerinţele de igienă. Controlul la medicul stomatolog se impune cel puţin o dată pe an, pentru a putea fi depistate şi corectate anumite interferenţe sau parafuncţii.

# Intretinerea lucrarilor protetice                                                            # Intretinerea lucrarilor protetice