Etapele aplicării implanturilor dentare


Etapele aplicării implanturilor dentare

Protetica vine în ajutorul pacienților în momentul în care unul sau mai mulți dinți au fost pierduți.

Soluțiile de tratament diferă în funcție de mai mulți parametri.

Astfel, numărul dinților absenți, breșa edentată, calitatea osului sau dorințele pacientului în materie de estetică sunt aspecte ce ghidează alegerea planului optim de tratament.

Cea mai bună variantă, din punct de vedere estetic și funcțional este protezarea prin implanturi dentare.

Aceasta presupune aplicarea la nivel osos a unui șurub din titan ce va înlocui rădăcina dintelui, la suprafața căruia va fi atașată coroana protetică ce va reda porțiunea vizibilă a dintelui.

Cu toate că presupune o etapă chirurgicală și necesită un timp de vindecare mai îndelungat decât pentru alte variante de protezare, implantarea rămâne cea mai indicată soluție de tratament, ce menține osul în activitate, împiedicându-i resorbția.

Cerințe pentru aplicarea implanturilor dentare
  • Edentația – implanturile pot înlocui dintii din zona frontală sau laterală

  • Zone anatomice – inserarea implanturilor dentare trebuie să respecte câteva zone cu importanță anatomică.

Astfel, la mandibulă, pacientul trebuie să înțeleagă că medicul stomatolog este condiționat în aplicarea implanturilor dentare de prezența canalului mandibular și a găurii mentoniere.

Aceste formațiuni adăpostesc nervi, responsabili de sensibilitatea regiunii, zone ce trebuie ocolite sau evitate în conceperea planului de tratament.
Cu ajutorul imagisticii, medicul implantolog, determina cu precizie aceste zone, pentru a insera implanturile dentare în parametrii corespunzători, fără marjă de eroare.

La maxilar, suntem limitați de prezența sinusurilor, în regiunile laterale, la nivelul premolarilor și al molarilor.
Aceste cavități cu aer pot fi localizate la niveluri diferite, oferindu-i osului o înălțime diferită.
Totuși, în caz de înălțime osoasă insuficientă, medicul poate recurge la intervenția chirurgicală numită sinus lift, în care împinge în sus mucoasa sinusală și tapetează spațiul rămas liber cu os, pentru a crește oferta osoasă disponibilă.

  • Disponibilitatea osoasă – un os cu o înălțime și grosime adecvate poate suporta lejer un implant. In caz de disponibilitate osoasă insuficientă, prin proceduri de remodelare sau adiție, putem crește cantitatea de os, facilitând aplicarea implanturilor dentare.

Etape în aplicarea implanturilor
  • Consultația primară – medicul obține date de la pacient prin intermediul anamnezei. De asemenea, este etapa în care se fac poze, radiografii și se iau amprente, pentru a documenta cazul.

  • Consultația finală – medicul, pe baza informațiilor obținute anterior, propune pacientului soluții de tratament. Decizia va fi luată de comun acord între cele două părți iar pacientul își va da acceptul printr-un acord cu valoare juridică.

  • Etapele preimplantare vizează extracția dinților irecuperabili, igienizarea, tratamente parodontale sau orice alte proceduri ce sunt necesare pentru a oferi viitoarelor implanturi dentare condiții bune de aplicare.

  • Inserția implanturilor dentare se va face sub anestezie iar procesul de osteo-acceptare, al acestora, durează între 3 și 6 luni.

  • După această perioadă de osteoacceptare, urmează aplicarea coroanelor protetice. Pacientul are obligația de a se prezenta la cabinetul medicului stomatolog la controalele regulate, pentru a evalua starea implanturilor și pentru igienizări. Astfel, orice problemă apărută pe parcurs poate fi depistată precoce și înlăturată, fără a compromite implantul dentar.

Implanturile dentare rămân soluția de elecţie pentru protezarea spațiilor edentate, în ciuda costurilor crescute față de variantele considerate clasice și a etapelor chirurgicale care sunt neplăcute pentu pacient. Osteoacceptarea lor și reproducerea funcțiilor dinților naturali sunt caracteristici ce le diferențiază net, de orice altă variantă terapeutica.