Fracturile dentare


Fracturile dentare

Fractura dentară se produce, ca orice altă fractură a oaselor din organism, cel mai frecvent în urma unui traumatism.

Este destul de uşor ca pacienţii să devină victime ale accidentelor, în special dacă este vorba de copii.

Aceştia sunt plini de energie, aleargă, iar în joaca lor pot să cadă sau să se lovească de obiecte dure.

Dar şi în cazul adulţilor se pot întâmpla astfel de accidente. Rezultatul, în cazul ambelor categorii de vârstă este acelaşi: dintele este parţial sau complet fracturat.

In funcţie de situaţia clinică, pacientul ar trebuie să ştie cum să reacţioneze, pentru că o acţiune corectă din partea acestuia sau a aparţinătorului poate să ducă la un rezultat foarte bun în ceea ce priveşte recuperarea dintelui.

Unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au pacienţii în urma
fracturării dinţilor sunt :

  • Ce se întâmplă cu dintele fracturat ?

Indiferent de care a fost mecanismul de producere a fracturii, este foarte important să se adune fragmentele detaşate de la nivelul dinţilor.

Nu mulţi pacienţi ştiu despre importanţa adunării şi strângerii fragmentelor dentare fracturate.

Acestea sunt ideal de a fi luate de pe jos şi puse într-un recipient cu ser fiziologic sau chiar în apă şi să fie se prezentate de urgenţă la medicul stomatolog.

Acesta va dezinfecta fragmentele după care le va reataşa. Prognosticul este unul favorabil, rezultatul fiind recuperarea morfologiei şi a funcţiei dintelui.

  • Cum identificăm corect o fractură?

Fracturile trebuie să fie diferenţiate de fisurile dinţilor.

In cazul unei fisuri, apar striaţii la nivel dentar, eventual însoţite de sensibilitate, însă, în caz de fractură, fragemtnul dentar este complet detaşat.

  • Este fractura dinţilor o urgenţă stomatologică ?

Da! Un dinte fracturat reprezintă o urgenţă stomatologică pentru că după un astfel de eveniment se poate produce pierderea vitalităţii dintelui (adică moartea nervului), pierdere de substanţă dentară însoţită de sensibilitate dar şi alterarea funcţiilor precum masticaţia, fonaţia sau deglutiţia.

Si estetica facială are de suferit, un dinte fracturat putând să reprezinte motiv de izolare pentru pacient.

  • Există mai multe tipuri de fracturi ? Care sunt cele mai grave ?

Desigur, există mai multe tipuri de fracturi, acestea caracterizându-se fie prin traiectul de fractură, nivelul la care se produc şi profunzimea până la care intereseaza tesuturile dentare.

Cele mai grave tipuri de fracturi, care au un prognostic rezervat şi care de cele mai multe ori indică extracţia dintelui afectat sunt cele longitudinale, care afectează dintele în axul său, pe toată lungimea coroanei şi a rădăcinii.

Pentru că fracturile dentare se pot petrece mult mai des decât ne închipuim, este bine să fim mereu informaţi şi să ştim cum să procedăm în astfel de situaţii, pentru a uşura munca medicului stomatolog dar şi pentru a îmbunătăţi prognosticul dinţilor la nivelul arcadelor.

După producerea accidentelor care se soldează cu fractura dinţilor, fiecare oră contează, astfel că este indicat ca pacientul să se prezinte cât mai repede la medicul stomatolog.

Uneori, chiar şi câteva minute pot să fie esenţiale pentru sănătatea dintelui şi recuperarea acestuia.