Efectele fumatului asupra danturii


Majoritatea oamenilor au început să devină conștienți că fumatul nu este benefic pentru sănătatea lor. Poate provoca numeroase probleme medicale și, în unele cazuri, boli fatale. Cu toate acestea, multe persoane nu își dau seama de daunele pe care fumatul le pot face cavității bucale, gingiilor și dinților.

Fumatul poate duce la colorarea dinților, boala gingiilor, pierderea dinților și, în cazuri mai grave, cancer al cavității orale.

Fumatul și alte produse din tutun pot duce la o boala a gingiilor prin afectarea atașării osului și a țesuturilor moi pe dinți. Mai exact, se pare că fumatul interferează cu funcția normală a celulelor țesuturilor gingivale. Această interferență face fumătorii mai susceptibili la infecții, cum ar fi bolile parodontale, și, de asemenea, pare să afecteze fluxul sanguin către gingii – ceea ce poate afecta vindecarea rănilor.

Semnele și simptomele care indică apariția bolii gingivale sunt:
  • Gingii roșii sau inflamate
  • Gingii care sângerează
  • Dureri la masticație
  • Mobilitatea dinților
  • Sensibilitate dentară
  • Retragerea gingiilor

Persoanele care fumează au, de asemenea, mai multe șanse să aibă dureri după intervenții orale și gingivale.

Implanturile dentare sunt mai puțin susceptibile să se integreze la persoanele care fumează decât la nefumători.

De aceea se recomandă ca după plasarea unui implant dentar, să se evite fumatul măcar în ziua aceea.

Un alt efect dăunător al fumatului este colorarea dinților datorită nicotinei și gudronului din tutun.

Aceste două substanțe vă poate face dinții să se îngălbenească într-un timp foarte scurt, iar fumătorii înrăiți se plâng adesea că dinții lor au o culoare maronie după ani de fumat. Pentru îndepărtarea acestor pete datorate fumatului, se pot utiliza paste de dinți mai abrazive sau cele cu efect de albire.

Aproximativ 90% dintre persoanele cu cancer la nivelul gurii, limbii, buzelor și gâtului fumează sau au fumat în trecut.

Riscul de dezvoltare a acestor tipuri de cancer crește semnificativ odată cu cantitatea de tutun utilizată.

Oamenii care fumează sunt de șase ori mai predispuși decât nefumătorii să dezvolte aceste tipuri de cancer. Dacă observați un ulcer care nu se mai vindcă sau ceva suspect la nivelul cavității bucale, atunci ar trebui contactați medicul stomatolog sau medicul de familie.

Dacă fumați sau folosiți produse din tutun, reduceți riscul apariției unor probleme de sănătate orală prin periere de două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare, și utilizați ața dentară o dată pe zi. Persoanele care fumează pot constata că au mai multe șanse de a avea respirație urât mirositoare decât nefumătorii. Se pot utiliza anumite produse, cum ar fi apele de gură, pot ajuta la ameliorarea problemei pe termen scurt, dar nu o vor vindeca.

Planificați programări regulate, conform indicațiilor medicului stomatolog, pentru o igienizare profesională, precum și pentru un control al dinților.

Dacă este posibil, renunțați la fumat sau măcar reduceți cantitatea de țigări. Cercetările arată că fumătorii care au redus cu mai puțin de jumătate de pachet pe zi aveau doar de trei ori riscul de a dezvolta o boala gingivală față de nefumători.