Despicăturile labio-palatine
Dezvoltarea maxilarelor şi a structurilor moi orale şi faciale are loc încă din viaţa intrauterină.
Orice defect care se produce în această perioadă poate să ducă la modificări ce afectează atât fizionomia dar şi funcţionalitatea structurilor orale.
De cele mai multe ori, defectele de dezvoltare sunt vizibile încă de la naştere iar tratamentul se va efectua în momentul în care copilul va fi suficient de mare astfel încât intervenţia să poată să aibă loc.
Despicăturile buzei, ale palatului sau cele care le interesează pe ambele, cunoscute popular şi sub numele de buză de iepure sau gură de lup sunt malformaţii prezente la naştere însă pot fi depistate încă din viaţa intrauterină.
Acestea se caracterizează prin întreruperea continuităţii la nivelul structurilor pe care le interesează şi poate să apară în următoarele situsuri :
- Buza superioară – poate să fie afectată doar superficial iar atunci despicătura are mai mult caracter de fisură sau poate să afecteze atât roşul buzei cât şi structurile musculare iar buza să fie complet despicată.
In ultima situaţie, nu se mai realizează închiderea etanşă a gurii şi se pot vedea structurile gingivale orale. - Procesul alveolar – este afectat osul la nivelul căruia se dezvoltă mugurii dinţilor temporari şi permanenţi, astfel, drept urmare, sunt posibile anomalii la nivel dentar.
Acestea se materializează prin distrugerea mugurilor cu lipsa erupţiei la nivelul arcadelor, incluzii dentare sau spaţieri. - Palatul dur şi palatul moale – cunoscute şi sub numele de cerul gurii, dacă aceste structuri sunt afectate se pot produce comunicări cu fosele nazale iar mâncarea poate să reflueze pe nas.
De cele mai multe ori, dacă despicăturile afectează în profunzime structurile orale, copilul va avea probleme în a se alimenta.
Aceasta se datorează faptului că cel mic se hrăneşte de la sânul mamei, prin succiunea realizată în principal prin intermediul buzelor.
Dacă această succiune nu se realizează, laptele nu mai este exprimat prin sânul mamei iar copilul nu se va mai alimenta corespunzător.
De asemenea, dacă despicătura se produce la nivelul palatului, este posibil ca laptele să ajungă la nivelul foselor nazale. In oricare din situaţii, copilul va fi privat de nutrienţi.
Factori determinanti
Dintre factorii care pot să ducă la apariţia despicăturilor întalnim :
- Agenţii infecţioşi – virusurile precum cel al rubeolei pot să declanşeze apariţia despicăturilor.
- Radiaţiile ionizante şi medicamentele – de aceea, este bine ca pe perioada sarcinii, mama să fie expusă la cât mai puţine radiaţii posibil şi să ia medicamente numai sub stricta supraveghere a medicului, pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a fătului pe parcursul vieţii intrauterine.
- Droguri şi hormoni steroizi
- Carenţe – lipsa anumitor vitamine şi a altor constituenţi esenţiali dezvoltării pot să ducă la apariţia de despicături.
Diagnosticarea despicăturilor de buză sau de palat se poate stabili şi prenatal în momentul efectuării de examene ecografice.
Dacă diagnosticul este pozitiv, trebuie luată legătura cu medicul chirurg, în vederea colaborării pentru a asigura copilului o dezvoltare şi o creştere cât mai normale posibil.
Intervenţiile se efectuează în copilărie iar evoluţia copilului va fi monitorizată de către chirurg până la vârsta de 14 ani.