Albirea dentară – sfaturi după efectuarea tratamentului


Albirea dentară – sfaturi după efectuarea tratamentului

Majoritatea pacienţilor îşi doresc, pe lângă o dantură lipsită de carii sau unităţi dentare absente, şi dinţi frumoşi, albi.

Din această cauză tratamentele de albire dentară sunt răspândite şi solicitate tot mai des în ultima perioadă.

De asemenea, modalităţile de albire a dinţilor sunt tot mai variate iar produsele ce apar pe piaţă prezintă tot mai puţine riscuri, pentru ca pacienţii să se poată bucura de dinţi albi şi cu structura neafectată.

Inaintea luării deciziei de a opta pentru un tratament de albire este necesar ca pacienţii să se consulte cu medicul stomatolog care, din multitudinea de variante existente pe piată, o va alege pe cea potrivită pentru fiecare.

Tipuri de albire dentara

Dintre modalităţile de albire, le menţionăm pe cele mai des utilizate :

 • Albirea în cabinetul dentar – se poate efectua utilizând o lampa, după ce în prealabil pe dinţi s-a aplicat un gel de albire, cu concentraţii variate de peroxid de hidrogen.
  Avantajele acestei metode sunt că albirea dentară se realizează în decurs de câteva minute, pacientul plecând acasă cu rezultate deja notabile.
 • Albirea utilizând gutiere – acest tip de albire se realizează după ce în prealabil s-au confecţionat gutiere pe baza unor amprente dentare.
  De asemenea, gutierele se pot achiziţiona preformate.
  In acestea se va introduce gel de albire, în fiecare seară şi vor fi menţinute la nivelul arcadelor preţ de câteva zeci de minute, în funcţie de concentraţia de peroxid şi indicaţiile medicului stomatolog.
  Acest tip de albire se realizează acasă dar rezultatele sunt controlate de către medicul stomatolog, care va urmări îndeaproape procesul.
 • Albirea acasă, utilizând benzi – aceste benzi se adaptează pe dinţi, sunt destul de uşor de aplicat şi se menţin pentru aproximativ 30 de minute, în funcţie de concentraţia de peroxid şi de gradul de sensibilitate pe care îl prezintă pacientul.
  Rezultatele încep să se observe după minim 4 zile de la aplicare.
  Ca şi efect advers, prin această metodă dar şi prin celelalte, poate să apară sensibilitatea dentară, percepută diferit de fiecare pacient. Pentru unii se prezintă sub formă de jenă, pe când pentru alţii este o durere insuportabilă care determină întreruperea tratamentului.

 Indiferent de locul unde ați ales să vă oferiți zâmbetului o culoare mai deschisă, trebuie să stiți că nuanța poate reveni la normal, de aceea este important să urmați o serie de recomandări pentru a vă menține rezultatul obținut cât mai mult timp.

După ce v-ați albit dinții, evitați alimentele care ar putea provoca pătarea lor timp de cel puțin două zile după ce ați efectuat procedura. Aceasta include și fumatul și mestecarea produselor din tutun, deoarece aceste activități pot lăsa urme și pete pe dinți.

Dacă ați optat pentru o albire profesională în cabinet, aceasta vă poate face dinții și mai poroși, de aceea este cu atât mai importamt să nu permiteți coloranților din anumite alimente să patrundă la nivelul acestor pori și să vă păteze dinții.

Pentru a vă maximiza rezultatele de albire, ar trebui să limitați aceste alimente și activități în viitor:

    • Ceaiul și cafeaua. Aceste preparate vă pot păta dinții instantaneu
    • Sosuri de culoare închisă. Evitați sosul de roșii, sosul de soia, sosul pentru grătar<
    • Sucul de fructe
    • Ciocolata neagră. Aceasta conține cofeină și, prin urmare, ar putea să vă păteze dinții
    • Lămâile, portocalele și alte citrice ar trebui evitateIgiena dinților cu pasta de dinți sau apa de gură colorată.
    • Fumatul

   Dacă insistați să beți cafea sau alte băuturi de culoare închisă, folosiți un pai în loc să sorbiți direct din cană. Folosind un pai, lichidul nu va intra în contact cu dinții.

   Dacă vă întoarceți imediat la obiceiurile și alimentele care vă pot colora dinții, veți observa că albul dinților începe să se estompeze după doar trei luni. Dacă urmați indicațiile date de către medicul dumneavoastră dentist, albirea dinților dvs. ar trebui să dureze un an sau mai mult.

   Alte recomandări pentru îngrijirea dinților după o albire includ:

   Spălați-vă dinții cu apă sau pastă de dinți albă imediat după ce ați mâncat sau ați băut orice care poate păta

   Urmați o rutină orală zilnică bună, incluzând periajul, folosirea aței dentare și clătirea gurii în fiecare dimineață și înainte de culcare

   Un zâmbet mai alb este un impuls imens de încredere pentru oricine. Un zâmbet galben, poate adăuga ani de zile aspectului fizic și, de asemenea, majoritatea persoanelor sunt rușinate și încearcă să-și ascundă zâmbetul în societate, nefiind mulțumiți de aspectul acestuia.

   Albirea dinților este sigură, rapidă, eficientă, confortabilă și la prețuri accesibile. Dacă nu vă simțiți confortabil cu zâmbetul și simțiți că încrederea dvs. ar crește daca ați beneficia de un zâmbet mai luminos și mai alb, contactați-vă medicul dentist și sfătuiți-vă cu acesta despre această procedură.

   Cu toate acestea, este bine să cunoașteți că albirile excesive vă pot expune dinții la o sensibilitate ridicată, mai ales cele efectuate acasă, fără supervizarea medicului dentist. Pentru a fi siguri de reușita procedurii și pentru a nu vă expune la riscuri, aceasta este recomandat să se efectueze în cabinet.

Indicații post-terapeutice

După efectuarea tratamentului, pacientul obţine zâmbetul dorit însă şi în continuare trebuie respectaţi câţiva paşi pentru a ne asigura că acesta va rezista cât mai mult :

 • Igiena orală trebuie să fie foarte bună. Periajul minuţios trebuie să se realizeze de două ori pe zi, fără a neglija mijloacele secundare de igienizare.
 • In primele zile de după finalizarea trataentului de albire, se interzic fumatul şi consumul de lichide care au potenţial de a colora dantura precum vinuri roşii, cafea, ceaiuri. Chiar şi după aceste zile, o prudenţă în consumul acestor lichide duce la menţinerea rezultatelor obţinute prin tratamentul de albire. In cazul în care totuşi se consumă aceste lichide, este indicat ca pacientul să îşi clătească ulterior gura.
 • Fumatul poate să ducă la apariţia de pete în regiunea frontală pe dinţii naturali, nealbiţi, însă efectul este şi mai puternic asupra celor ce au fost supuşi tratamentului de albire.

Prin respectarea unor reguli, pacientul ajută la menţinerea unui zâmbet alb, plăcut, o perioadă îndelungată.