Albirea dentară. Intrebari și răspunsuri frecvente


image_pdfimage_print
Albirea dentară. Intrebări si răspunsuri frecvente

albire dentaraCu fiecare an ce trece, pacienţii devin tot mai interesaţi de menţinerea unei igiene bune orale dar şi de aspectul estetic al arcadelor dentare.

Pentru că dinţii aliniaţi şi albi sunt un etalon pentru îngrijirea orală, tot mai mulţi pacienţi doresc să opteze pentru un tratament de albire.

Insă, înainte de a adopta această decizie, pacienţii trebuie să ştie că acest tip de tratament nu este recomandat tuturor, că rezultatele variază de la un individ la altul şi că există atât părţi bune cât şi mai puţin benefice ale albirii, cele nefaste putând fi suprimate doar prin respectarea indicaţiilor oferite de medicul stomatolog.

Mai jos vom răspunde la întrebările pe care pacientul şi le pune adesea când vine vorba de albirea dinţilor.

  • Cum ştiu dacă sunt candidatul bun pentru o albire dentară ?

Cea mai bună metodă de a afla informaţii o reprezintă vizita la cabinetul medicului stomatolog. Informaţiile regăsite pe internet sunt generale, în condiţiile în care dantura prezintă particularităţi în cazul fiecărui pacient.

In principiu, pacienţii ce prezintă recesiune gingivală, tinerii al cărui smalţ nu este complet mineralizat şi posedă o suprafaţă poroasă nu sunt candidaţi ideali pentru tratamentul de albire.

De asemenea, cei care prezintă leziuni cu minus de smalţ, zone în care dentina este expusă, cum este cazul bruxomanilor, vor dezvolta sensibilitate marcată în urma acestui tratament, motiv pentru care nu li se recomandă.

  • Cât timp se menţin rezultatele ?

Pacientul trebuie să ştie că albirea dentară nu este o soluţie permanentă.

Rezultatele acestui tratament pot să diminueze în timp.

In mod normal, efectele albirii se păstrează între 6 luni şi 2 ani. Chiar dacă procesul de repigmentare nu poate fi stopat, el poate fi încetinit prin evitarea consumului de alimente şi lichide cu potenţial de colorare.

Dintre aceste substanţe amintim ceaiul colorat, cafeaua, tutunul sau vinul roşu.

  • Imi afectează tratamentul de albire dinţii?

Există numeroase studii care afirmă că tratamentele de albire nu produc prejudicii la nivel de substanţă dentară, atâta timp cât după tratament se fac aplicaţii de calciu şi fluor pentru a reface caracteristicile iniţiale ale smalţului.

  • Care sunt efectele albirii asupra obturaţiilor (plombelor), faţeletor şi coroanelor dentare ?

Este bine de ştiut că substanţele de albire dentară nu au niciun efect la nivelul restauraţiilor preexistente.

De aceea, lucrările protetice trebuie înlocuite după acest tratament, dacă se doreşte obţinerea aceleiaşi nuanţe.

De aceea, înainte ca medicul stomatolog să inceapă tratamentele stomatologice, pacientul trebuie să anunţe dacă se gândeşte să opteze pentru albirea dentară. In cazul în care răspunsul este ‘da’, prima dată se va realiza tratamentul de albire şi abia mai apoi restaurările.

  • Ce substanţe se utilizează pentru albire ? Sunt ele toxice pentru dinţi şi organism ?

Produsele de albire sunt pe bază de peroxid de hidrogen şi peroxid de carbamidă, substanţe regăsite de asemenea la nivelul celulelor organismului.

Problema o reprezintă însă concentraţia acestora. De aceea, pentru a a evita supradozarea, tratamentele de albire realizate acasă, fără îndrumarea medicului stomatolog, nu se recomandă.

Tratamentele de albire dentară surâd oricărui pacient. Inainte însă de a opta pentru acest tip de manoperă, pacientul trebuie să se consulte cu medicul stomatolog şi să accepte temporizarea în cazul în care în cavitatea orală există patologii care cer rezolvarea imediată.