Plan de tratament. Pasi. Importanta.


plan de tratament

dr. Ciobanu Diana

Planul de tratament. Importanţa acestuia şi paşii necesari.

De cele mai multe ori, pacienţii apelează la medicul stomatolog din dorinţa de a schimba radical aspectul dinţilor şi rapoartelor acestora cu structurile vecine. Tratamentul stomatologic este unul complex, care necesită respectarea unor etape bine definite, pentru a ajunge, cu sacrificiu minim de substanţă dentară, la rezultate mulţumitoare pentru ambele părţi implicate.

Prima programare

În cazul pacienţilor noi sau a celor care necesită tratamente complexe şi pluridisciplinare, în prima şedinţă medicul stomatolog va obţine informaţii despre starea de sănătate a pacientului, dezideratele din punct de vedere stomatologic şi disponibilitatea de a se prezenta la programări.

Apoi, se vor efectua o serie de fotografii care să cuantifice starea actuală a danturii, se vor realiza radiografii, amprente pentru modele de studiu sau alte examinări complementare necesare documentării cazului.

Medicul stomatolog va utiliza astfel toate informaţiile obţinute şi va reflecta asupra planurilor de tratament, pe care le va prezenta pacientului în şedinţa următoare.

Timpul alocat pentru conceperea soluţiilor de reabilitare orală tine de compexitatea cayului şi de experienţa medicului stomatolog.

A doua programare

În această şedinţă se vor discuta direct soluţiile de tratament găsite.

Medicul va expune problema, va oferi soluţii, fiecare fiind acompaniată de avantajele şi dezavantajele aferente.

Pentru a evita inducerea confuziei, medicul se va concentra asupra soluţiilor de tratament ideale cazului.

Pacientul poate cere însă oricând informaţii suplimentare sau variante alternative.

Pentru a se asigura eficienţa şi buna desfăşurare a dialogului dintre pacient şi medic, este esenţial a fi respectaţi câţiva paşi:

  • Expunerea clară a fiecărei probleme identificate
  • Prezentarea soluţiilor de tratament începând cu cel ideal, lipsit de compromisuri
  • Menţionarea avantajelor şi dezavantajelor pentru fiecare soluţie găsită

Explicaţiile medicului vor fi însoţite de utilizarea radiografiilor şi modelelor de studiu, pentru a clarifica informaţiile oferite şi a facilita comunicarea cu pacientul.

In continuare, după ce medicul a expus posibilităţile de tratament, este rândul pacientului de a veni cu întrebări şi de a cere precizări.

Orice nelămurire trebuie soluţionată în această etapă, pentru a evita nemulţumirile ulterioare. La finalul acestei şedinţe, va fi semnat devizul pentru planul de tratament ales.

Importanţa întocmirii planului de tratament

Uneori, pacientul consideră ca aceste două şedinţe preliminare de adunare a datelor şi prezentare a soluţiilor terapeutice întârzie începerea efectivă a tratamentului propriu-zis. Reabilitarea orală cuprinde însă tratamente multidisciplinare, ordonate cronologic. Asftel, pentru un caz complex, ordinea de intervenţie este următoarea:

  • Stabilizarea din punct de vedere parodontal: igienizarea bucală prin detartraj, periaj profesional şi explicarea tehnicilor de îngrijire dentară
  • Tratamentul chirurgical, de extracţie a dinţilor irecuperabili
  • Tratamentul ortodontic, în caz de dinţi malpoziţionaţi sau ocluzie defectuoasă
  • Tratamentul protetic, de înlocuire a dinţilor pierduţi sau reconstrucţie a celor cu defecte morfologice.

Odată început tratamentul propriu-zis, pacientul trebuie să se arate disponibil de a se prezenta la cabinetul de medicină dentară în mod regulat, pentru a se asigura continuitatea actelor terapeutice.

Deşi întreg procesul se poate derula pe o perioadă mai întinsă de timp, startul bun dat de conceperea unui plan de tratament eficient duce la rezultate care satisfac atât medicul cât şi pacientul.

Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro